NB: het doel van deze pagina, is om een eenvoudig leesbare afspiegeling van de geldende wetten & regelingen te geven. De wet is altijd leidend, er kunnen geen rechten ontleend worden aan onderstaande tekst.


Inleiding

Uit de wet wapens en munitie (kortweg: WWM), volgt dat er in de basis een verbod geldt op vuurwapens. In de context van de schietsport, wordt met vuurwapen bedoeld, een wapen van de categorie III.

Een vrijstelling op dit verbod, kan onder andere verleend worden aan sportschutters. Deze vrijstelling noemen we een vuurwapenverlof. De korpschef van de politie, is bevoegd tot het verlenen van een verlof.

Hoofdeis voor het verkrijgen van een wapenverlof, is dat er een ‘redelijk belang’ bestaat. Kortgezegd, betekent dit dat een schutter een door de KNSA gereglementeerde discipline beoefent, bij een door de KNSA aangesloten en gecertificeerde schietsportvereniging. Daarnaast gelden er aanvullende eisen.

Samengevat: indien je als sportschutter voldoet aan de eisen, dan kun je in aanmerking komen voor een wapenverlof. Dit verlof wordt je als het ware gegund voor het beoefenen van de sport. Onthoud ook, dat er een legio redenen is tot het afwijzen van een verlofaanvraag, of het intrekken van een reeds verleend verlof. Zelfs handelingen die op het eerste oog geen direct verband hebben met de schietsport, kunnen hiervoor een reden zijn. Bijvoorbeeld het plegen van ernstige verkeersovertredingen, of onverantwoord gebruik van een luchtbuks in je achtertuin. Indien een verlof afgewezen of ingetrokken wordt, zet ook de KNSA je lidmaatschap stop, en dat heeft als consequentie dat je geen lid meer kunt zijn van een schietsportvereniging.

 

Aanvraag 1e wapenverlof

Eisen:

  • Je bent tenminste 1 jaar volwaardig lid van de vereniging
  • Je beoefent een door de KNSA gereglementeerde discipline, waarin je bekwaam bent. De vereniging stelt verenigingswapens beschikbaar, om bekwaam te raken
    • Indien je minder dan 2 jaar volwaardig lid bent, moet dit een ‘fase 1’ discipline zijn
    • Indien je meer dan 2 jaar volwaardig lid bent, mag dit ook een ‘fase 2’ discipline zijn
  • Je hebt tenminste 18 schietbeurten in het afgelopen jaar

Onderstaande stappen, tonen de werkwijze, zoals van toepassing medio 2024.

  • Stap 1
    Voldoe je aan de eisen, dan kun je een bestuurslid benaderen, en aangeven dat je een wapen wil aanschaffen. Samen bespreken jullie, of je voldoet aan bovenstaande eisen, en of het wapen dat je op het oog hebt, past bij de discipline.
  • Stap 2
    Neem een optie op het wapen bij een wapenhandelaar. De wapenhandelaar zal een optiebon maken, waar de gegevens op staan, die nodig zijn bij het aanvragen van een verlof.
    Het kan ook zijn dat je een wapen wil overnemen van een mede-schutter, in dat geval heb je geen optiebon nodig.

    Je zult ook een wapenkluis nodig hebben, om het wapen en eventueel bijbehorende munitie, veilig op te bergen. De wet stelt, dat dit op een deugdelijke bergplaats dient te gebeuren. In ieder geval geschikt, is een speciaal voor dit doel vervaardigde kluis (verkrijgbaar bij wapenhandel, online, marktplaats). Typisch hebben dit soort kluizen een apart munitievak (munitie dient apart opgeborden te worden). Houd er rekening mee, dat kluizen met een leeggewicht van minder dan 200 kg, verankerd dienen te worden. Het beste kun je hiervoor keilbouten of chemische ankers gebruiken.
  • Stap 3
    Maak een afspraak met een bestuurslid, om je verlofaanvraag voor te bereiden. Het bestuurslid vult een WM3 en WM32 formulier met je in.
    Breng de volgende documenten mee:
    - Optiebon, of indien je een wapen overneemt van een mede-schutter: medeschutter en zijn/haar verlof met bijlage
    - Schietregister
  • Stap 4
    Maak een afspraak met korpscheftaken (kortweg: KCT), om je verlofaanvraag in te dienen.
    - Dit doe je, door het landelijke politienummer te bellen: 0900-8844.
    - Geef aan, dat je een afspraak wil maken met korpscheftaken, voor het indienen van een 1e aanvraag voor een wapenverlof
    - De telefonist, zal een terugbelverzoek plaatsen, bij de afdeling korpscheftaken uit jouw regio
    - Binnen enkele dagen, wordt je teruggebeld door korpscheftaken om een afspraak te maken

    Je krijgt te horen wat je mee dient te nemen naar de afspraak. Doorgaans is dat,
    - WM3 formulier
    - WM32 formulier
    - Geldige legitimatie
    - Schietregister
    - Bewijs lidmaatschap KNSA of schietsportvereniging
    - 1 pasfoto
    - Pinpas.

    Op de afspraak, neemt de KCT medewerker de gegevens met je door, en verwerkt deze.
    Je aanvraag is nu officieel ingediend. Vanaf dit moment, wordt er doorgaans binnen 8 weken besloten over het verlenen van een verlof ja/nee.
  • Stap 5
    Je wordt door KCT gebeld, om een vervolgafspraak te maken voor een intake gesprek (hier kunnen enkele weken overheen gaan). In dit gesprek wordt onder andere ingegaan op de reden van je aanvraag, en je persoonlijke situatie.
  • Stap 6
    Indien KCT besluit tot het verlenen van een verlof, dan wordt je gebeld om een afspraak te maken voor de kluiscontrole (hier kunnen enkele werken overheen gaan). Een medewerker komt bij je thuis langs, om te kijken of de door jou geplaatste kluis voldoet aan de eisen. Als alles akkoord is, dan wordt het verlof + bijlage, en WM2 formulier overhandigd. Deze documenten heb je nodig, om bij de wapenhandel het wapen op te halen. Verder krijg je een brief, met instructies voor het schouwen van het wapen.
  • Stap 7
    Neem kennis van de wettelijke eisen, die worden gesteld aan het vervoeren (regeling wapens en munitie, artikel 2.4.8), en opbergen (regeling wapens en munitie, artikel 8) van een vuurwapen.
  • Stap 8
    Haal het wapen op bij de wapenhandel.
    Neem de volgende documenten mee:
    - Verlof + bijlage
    - WM2
    - Geldige legitimatie

    Neem je het wapen over van een mede-schutter? Dan dient de overdracht te gebeuren op de schietbaan. Je bent als verlofhouder immers uitsluitend bevoegd, tot vervoer tussen je eigen woonadres en de schietbaan (en, voor de compleetheid, maar in dit geval niet van toepassing: woonadres <=> wapenhandel, en woonadres <=> KCT, na vooraf verleende toestemming daartoe).
  • Stap 9
    Wanneer je het wapen hebt opgehaald, dien je een afspraak te maken bij KCT, om het wapen te schouwen. Bel weer het landelijke politienummer (0900-8844), en geef aan dat je een schouwafspraak wil maken bij korpscheftaken voor een vuurwapen. Je wordt later teruggebeld, om een afspraak te maken. Naar de afspraak neem je het wapen mee (uiteraard volgens de geldende transporteisen), en de documenten zoals genoemd in de brief die je eerder hebt ontvangen. Op de afspraak wordt het wapen gecontroleerd, en voldoe je eventueel openstaande leges.

 

Bijschrijving op bestaand wapenverlof

De stappen zijn vergelijkbaar met aanvraag van een 1e verlof (zie hierboven), met de volgende verschillen,

  • Je hoeft geen afspraak met KCT te maken (stap 4), om de verlofaanvraag in te dienen.
    • In plaats daarvan, kun je dit
      • Emailen, of
      • Per post opsturen, of
      • Afgeven bij de balie.
    • Je levert (een kopie van de) volgende documenten aan bij KCT,
      • WM3
      • Bestaand wapenverlof
      • Schietregister
      • Lidmaatschapspas KNSA of schietsportvereniging
      • Geldige legitimatie
      • Een WM32 is niet nodig (tenzij je de aanvraag voor bijschrijving indient bij de jaarlijkse verlenging van je verlof).
    • Zorg dat je de originele documenten bewaart – deze dien je in te leveren bij het schouwen van het wapen.
  • Verder vindt er niet opnieuw een intakegesprek plaats (stap 5), en ook vindt er geen kluiscontrole plaats (stap 6)
  • Je verlofaanvraag wordt beoordeeld. Ook hier geldt weer een doorlooptijd van maximaal 8 weken. Indien akkoord, ontvang je een nieuwe bijlage + WM2 per post. Hiermee kun je het wapen ophalen.
  • De rest van de stappen (7/8/9), zijn hetzelfde als bij een 1e aanvraag.